Savne

Turška savna

Turška savna

Za turško savno je značilna visoka 100% vlažnost, temperatura 40-45 °C, prijetne vonjave zelišč in različnih eteričnih olj, krepijo pretok limfe in sproščajo mišično napetost, koža pa postane voljna in mehka.

Kruhova savna

Kruhova savna

Ulezite se na skrinjo s pogledom v kamin pri prijetni temperaturi 40-50 °C, vonju po sveže pečenem kruhu, ki vas popelje v prijetne sanje. Med sproščanjem boste lahko poskusili sveže pečen domači kruh, krhlje, orehe…

Tretma RASUL

Tretma RASUL

Tretma poteka v ozvočeni in romantično osvetljeni kabini za dve osebi, v kateri temperatura naraste do 45 °C, relativna vlažnost pa doseže do 70%.

Finska savna

Finska savna

V finski savni  na drva je temperatura 80 do 90 °C. Je zelo suha savna z 10% vlažnostjo, spodbuja znojenje, telo očisti strupov in povečuje odpornost telesa.

Senena savna

Senena savna

Sedite na ogrevanem stolu, čez telo pokriti s pregrinjalom, v hrbtišču stola je polnilo s senom, preko katerega puhti para, segreta na 40 °C. Savna ima terapevtske učinke, saj sprošča napetost in lajša težave v vratu, ramenih in hrbtu. Blagodejni učinki sena in zelišč (sivka, kamilica, rožmarin..) čistijo kožo in dihalne poti.

O savnah

Beseda savna je finskega izvora in pomeni obliko kopeli, pri kateri telo najprej pogrejemo na vročem zraku in nato ohladimo pod mrzlo prho.

Savna s svojima fazama ogrevanja in ohlajevanja ugodno vpliva na kožo, dihanje, srce, krvni pritisk, ledvice, žleze ter živce in duševno stanje. Ogrevanja in ohlajevanja kožo čistijo, prenovijo, pospešijo obnavljanje celic, temeljito ovlažijo kožo ter spodbujajo in oživljajo prekrvavitev. Na dihanje vplivajo tako, da ogrevanje povzroči odlično prekrvavitev sluznic dihalnih poti in sprostitev bronhijev, pri ohlajevanju pa je možna hitra nadomestitev pomanjkanja kisika, do katerega pride v toplem prostoru.

Savnanje so ljudje poznali že v pradavnini, v obliki različnih osvežilnih kopeli. Naslednica kopeli je finska savna, ki je doživela svoj resnični razmah v 20. stoletju, ko se je iz skandinavskih dežel razširila po celem svetu. Finsko savno poznamo tudi pod imenom prava savna , saj so se iz nje razvile vse nadaljnje različice savnanja, ki jih poznamo danes.

Postopek savnanja

Zdravniki priporočajo savno iz različnih razlogov. Telo se dobro odziva na savno, ker je izpostavljeno visokim temperaturam le kratek čas. V savni naj se ne bi zadržali več kot 15 minut. Pred odhodom v savno se je potrebno stuširati brez mila in obrisati z brisačo ali rjuho. V savni je priporočljivo ležati na čim višji klopi, pokončno sedenje pa je smotrno le kakšni 2 minuti pred odhodom iz savne. Noge naj bi imeli na klopi, saj imajo na ta način enako temperaturo zraka kot preostali deli telesa.

Nato sledi ohlajanje, ki traja od 10 do 15 minut. Ob prihodu iz savne je potrebno gibanje na svežem zraku, da se dihalne poti ohladijo in kri dobi dovolj kisika, saj je ob pomanjkanju svežega zraka krvni obtok ogrožen. Temu sledi hladna prha ali kratka hladna kopel za utrjevanje telesa. Hladni dražljaji žile skrčijo, vendar uporaba hladne vode pa ne sme služiti telesu kot šok. Hladni prhi ali hladni kopeli naj vedno sledi topla nožna kopel, s katero sprožimo občutek toplote po vsem telesu do glave. Po kratkem počitku gremo lahko ponovno v savno in ponovimo postopek savnanja. Več kot trije zaporedni odhodi v savno telesu ne koristijo, temveč ga pretirano izčrpajo.

Savna je s svojim zaporedjem dražljajev izredno dobrodošla telesu, saj aktivira vse dele telesa, ne da bi telo pri tem trpelo kak napor in kar sledi, je umerjen občutek ugodja. Neškodljivost savne in njeni pozitivni učinki so bili dokazani že neštetokrat v različnih deželah, kot sta na primer Finska in Nemčija. Pogoj za uspešno in koristno uporabo savne je seveda, da sledimo danim preverjenim napotkom.

Več o tretmaju RASUL

Ogrevana fotelja v kabini sta opremljena s tuš ročkama in stalnim dotokom sveže vode za vlaženje rok, kar vam omogoča lažje nanašanje pilinga in drugih izbranih naravnih materialov (npr. moor zdravilnega blata ali krede) po telesu. Izbrane naravne sestavine ob visoki stopnji vlage kožo temeljito očistijo, jo nahranijo in ji povrnejo voljnost ter mehkobo. Po 30 minutah vas čaka še toplo presenečenje (rahel dež), kar nakaže konec tretmaja. Sledi še temeljito tuširanje v kabini.

Ta vrsta savnanja je namenjena tudi druženju in kramljanju v dvoje. Rasul priporočamo v kombinaciji z masažo.